Blogi

GROOVES.FI alku ja visio

Tanssiryhmä Rockers

-”Mitä kuuluu?”

-”Ihan hyvää, perustin just tavallaan tanssikoulun.”

”Lyhyesti” historiaa

Pari vuotta sitten ajatus tanssikoulun pyörittämisestä pitchattiin minulle ensimmäisen kerran. Mietin tuolloin, että ihan hullun iso homma. Ajatus kiinnosti kyllä, mutta mietin että ehkä sitten joskus vanhana voisi harkita. Ajattelin, että pitäisi olla äärimmäisen sulava ekstrovertti ja tunnettu hahmo jotta voisi oikeasti pyörittää koulua. Mietin myös, että etenkin katutanssipuolella tulisi olla aika paljon meriittejä ja älyttömästi annettavaa että voisi lähteä perustamaan omaa toimintaa – en ole itse vielä missään pisteessä.

Ajatus jäi takaraivoon ja pyörät lähti pyörimään. Aikaa kului ja eri vaiheiden kautta oltiinkin tilanteessa, jossa osa Dance.fi:n perinnöstä oli siirtymässä minulle. Dance.fi on ollut minulle itselleni todella tärkeä paikka. Itse tanssikoulu on ollut juuri sen kokoinen, että jokaisen kävijän on vähintäänkin tunnistanut ja meininki on ollut aidompaa ja lämminhenkisempää kuin missään muualla. Vetääkseni vähän överiksi, voin sanoa että Dancen salissa koin ensimmäistä kertaa elämässäni olevani juuri hyvä sellaisena liikkujana ja tyyppinä kuin olen ja sain juuri sellaista puskua mitä tarvitsin. Tutustuin moneen upeaan tyyppiin, pääsin tekemään siistejä juttuja ja jatkuvasti tunsin että minuun uskotaan. Tutustuin myös Siévaan, suomalaiseen katutanssilajiin, joka on ollut aika siisti juttu. 

Pääsin tästä muutamien vuosien päästä itse opettamaan koululle, mukaan järjestämään tapahtumia ja vastasin myös kisahommista. Kisaryhmissä ehdottomasti parasta on ollut eri ikäisistä ja taustaisista tyypeistä koostuvat porukat. Kun katsoo näitä ympärillä olevia ihmisiä, ihmettelee miten onkin päätynyt niin eri elämäntilanteissa olevien ihmisten keskelle nauttimaan yhteisestä jutusta. Juuri tämä yhteisö on ollut antoisimpia asioita omassa työssä.

Toki toiminnan pyörittäminen on ihan oma konseptinsa, ja pitkään mietinkin olenko siihen valmis. Olen minä. Isona apuna on ollut oma perhe ja lähipiiri, erityisesti oma isä ja äiti. Toimin kuitenkin pääsääntöisesti yksin yrittäjänä ja olen perustamisvaiheessa kyllä ymmärtänyt miksei samantyyppisiä toimijoita ole alalla mitenkään pilvin pimein. En todellakaan voi sanoa kaiken olleen kivaa ja inspiroivaa tai että olisin jatkuvasti ollut motivoitunut ja innoissani uudesta alusta.

Viime aikoina on tullut hieman stressattua ja ehkä itkettyäkin.

Kaikesta huolimatta päällimmäisenä tunteena on silti kova luottamus siihen, että kyllä tästä hyvä tulee ja että tämä kuuluu tehdä nyt.

Mitä tässä siis oikein tehdään?

Dancelta saatujen eväiden kanssa lähdin perustamaan uutta toimintaa GROOVES.FI-nimellä. Kyseessä on siis monipuolinen, katutanssilajeihin erikoistunut tanssistudio. Toimitila löytyi hyvältä sijainnilta Kallion sydämestä, Torkkelinkadun ja Hämeentien kulmasta osoitteesta Torkkelinkatu 1. Studion viikkotuntien opettajina toimii upeat Sini Tuominen, Ria Pietikäinen, Taru Miettinen ja allekirjoittanut.

Grooves tarjoaa matalakynnyksisiä (helppo aloittaa ja kilpailukykyiset hinnat) ja laadukkaita viikkotunteja, jotka ovat teknisesti toiminnan pohja. Tähän päälle rakennetaan tapahtumia, workshoppeja, omia projekteja ja ennen kaikkea sitä hyvää yhteisöä. Tavoitteena on, että jokainen studiolla kävijä tuntee olevansa yhtä tärkeä osa toimintaa.

Perustamisvaiheessa mielessä on pyörinyt monia keloja; onko uusille tanssikouluille edes tarvetta? Ja tarkemmin, tarvitaanko me lisää katutanssilajeihin erikoistuneita tanssikouluja?

Jälkimmäiseen kysymykseen sisältyy tärkeä ”perusongelma” liittyen katutanssilajien opettamiseen tanssikouluympäristössä irroitettuna kulttuurista. Tämä kela on kuitenkin todella suuri ja moniulotteinen ja koen, että tärkeintä on tukea osaavia ja vastuullisia katutanssiopettajia sekä pitää huoli omasta tietämyksestä ja osallistumisesta lajien kulttuuriin. Meillä on Groovesilla todella kova kattaus tunteja ja opettajia, mistä olen äärimmäisen kiitollinen ja innoissani. 

Katutanssilajien tukeminen on tärkeää ja yrityksenä niihin erikoistuminen tietysti tapa lisätä tarjontaa ja auttaa uusia ihmisiä lajien ja kulttuurin pariin. Itseäni kiinnostaa myös katutanssipohjaisen taiteilijuuden kehittäminen ja tukeminen. On kummallista, että Suomessa tällä hetkellä monelle helpoin ja käytetyin alusta luoda omaa juttua katutanssikoreografina on sm-kilpailujen rajoittunut ja tietysti kilpailemiseen pohjautuva ympäristö.  

Olen käynyt erityisesti viimeaikoina hyviä keskusteluja tanssiin, tanssinopetukseen, kisa- ja tanssikoulumaailmaan liittyen ja muutenkin olen hyvin etuoikeutettu ollessani inspiroivien tanssijoiden ja ajattelijoiden ympäröimänä. Yhteisöllisemmälle meiningille tanssin kentällä ja erityisesti tanssikoulumaailmassa on tarvetta ja asioista pitää myös pystyä puhumaan. Tulevaisuudessa toivonkin Groovesille antoisia yhteistöitä muiden tanssikoulujen ja tahojen kanssa.  

Loppusanaset

Alkanut viikko on viimeinen valmisteluviikko ennen kauden alkua. Vielä osittain syntymätöntä Groovesin yhteisöä tarvitaan juuri nyt – viikkotuntien täyttäminen ja toiminnan pohjan rakentaminen on haastavaa. Kaikki puskaradion huudattaminen ja alkavan toiminnan tukeminen on äärimmäisen arvokasta! Olen kiitollinen myös kaikesta tähän mennessä osoitetusta tuesta ja tsempistä ja toivotan jokaisen sydämellisesti tervetulleeksi mukaan GROOVES.FI:n meininkeihin!

Unna Grooves tekstin kimpussa

– Unna Terävä, GROOVES.FI bosslady